محل تبلیغات شما

آسیب شناسان گفتار و زبان همگی معتقدند به طور کلی می توان گفت ناروانی گفتارشامل یکسری وقفه ها کوتاه بصورت مکث صدادار و بی صدا ، تکرار مکرر صدا ، هجاها یا کلمات و کشیده گویی بعضی از صداها است. البته  ممکن است بازگویی اصلاحی، میان پرانی یا به میان اندازی صداهایی مثل/م،آ،ا/ در گفتار آنها دیده شود.

انواع ناروانی  شامل ناروانی طبیعی و غیر طبیعی (لکنت)

ناروانی طبیعی

اصطلاح ناروانی طبیعی در مورد کودکان زیر 6 سال (محدوده سنی 6-2 سالگی) در اکثر موارد بعلت نارسایی و ناکامل بودن رشد سیستم عصبی – عضلانی مربوطه به مهارتهای گفتاری مورد نیاز اتفاق می افتد و در بسیاری از مواقع با عارضه لکنت اشتباه می شود. معمولاً تشخیص ناروانی طبیعی گفتار از لکنت امری پیچیده است و تنها توسط آسیب شناسان گفتار و زبان (گفتار درمانگران) قابل شناسایی است. بنابراین توصیه می شود که در این زمینه والدین از اظهار نظر و تصمیم گیری در مورد وضعیت کودک خود جداً پرهیز نمایند

نکته بسیار مهم در این ناروانی این است که فرد مورد نظر اصلا دچار لکنت نیست و با مدیریت صحیح زیر نظر متخصص گفتار درمانی می توان مشکل را کاملا حل کرد البته باید این نکته را در نظر داشت ، رفتار نامناسب اطرافیان و عدم درمان مناسب زمینه ساز لکنت می شود

ویژگیهای ناروانی طبیعی گفتار
 - شروع ناروانی طبیعی در اکثر منابع بین سنین 6-2 سالگی گزارش شده است اگرچه بعضی منابع این سن را بین 6-4 سالگی نیز گزارش کرده اند.

- اصولاً کودکان در این سنین از مشکل خود مطلع نیستند
 - کودکان مبتلا هیچ گونه ترس، تقلا، استرس، اجتنابی از حرف زدن ندارند
 - عمده ترین ویژگی گفتاری کودکان مبتلا به ناروانی طبیعی، پدیده تکرار” است به طوری که صرفاً این تکرار در سطح کلمه یا بخشهایی از کلمه یا عبارت اتفاق می افتد. اما تکرار در سطح صدا” و بخصوص صداهای آغازین کلمات نبوده یا خیلی به ندرت مشاهده می شود.
 میزان و نوع ناروانی ممکن است از روزی به روز دیگر و در طول موقعیتهای مختلف گفتاری متفاوت باشد و تغییر کند
 - ناروانی طبیعی در پسرها نسب به دخترها شایع تر است

- علت عمده ناروانی به این علت است که دراین محدوده سنی هنوز سیستم عصبی-عضلانی دستگاه گفتار (مهارت، سرعت، عملکرد وهماهنگی) کامل نشده ورشد نکرده است.

- تکرارهای گفتار کودکان مبتلا به ناروانی طبیعی از یک وضعیت مشخص پیروی می کند، این مشکل زمانی که کودک خسته وهیجان زده است بیشتر روی می دهد.

- تکرارهای گفتار کودک عاری از هرگونه حر کات تشنجی و واکنشهای هیجانی است.

ناروانی غیر طبیعی (لکنت)

تعریف کودکان مبتلا به لکنت زبان را می توان چنین خلاصه نمود که آنها بطور غیر طبیعی حروف وکلماتی را تکرار می نمایند و به عبارت دیگر گفتار او فاقد روانی و سلاست در گفتار می باشند.یا اینکه اختلال گفتاری در آنها مربوط به وقفه های عضلانی است که هنگام تلفظ حروف وسیلابها عارض شده ومانع از شروع یا ادامه سخن می گردد.

این لکنت و توقف تحمیلی معمولاً با تشنج ،فشار وتقلا برای ادامه کلمات وسخن گفتن همراه است وبه همین دلیل کودکی که لکنت دارد گاهی بخشی از کلمه ای را که با شدت تکرار نموده و یا ازقسمتی از کلمات بطور ناقص رد شده وسعی می کند به صحبت خود ادامه دهد. در لکنت زبان ،معمولاًمدت زمان وقفه در صحبت و فراوانی ،توالی وقفه ها و نیز شدت و کثرت تکرار حروف یاکلمات ومیزان فشار وکوشش عاطفی در تلفظ کلمات ،بصورت های مختلف وبه نسبت های متفاوت در میان کودکان ودانش آموزان مبتلا به لکنت زبان مشاهده می شود که توجه ومطالعه در موارد فوق وارزیابی دقیق آنها کمک موثری است.نکته بسیار مهم در لکنت زبان اینست که هر چی سریعتر والدین پیگیر درمان او باشند و کودک زمان کمتری را با این مشکل سپری کند رویکردهای درمانی می توانند بهتر به او کمک کنند.

گردآورنده مطالب: یاسرعزیزیان کارشناس گفتاردرمانی درمانگاه فرهنگیان آبادان

گفتار درمانی درمانگاه فرهنگیان آبادان

ناروانی گفتار در کودکان

نمودار رشد گفتار و زبان در کودکان

ناروانی ,لکنت ,گفتار ,طبیعی ,کودکان ,تکرار ,ناروانی طبیعی ,لکنت زبان ,می شود ,کودکان مبتلا ,مبتلا به ,آسیب شناسان گفتار

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها